Centrála firmy v pasívnom štandarde.  Architektúra administratívnej budovy závodu na výrobu betónových prvkov ABW (Austria Beton Werk) sa nestala prvoplánovým emblémom svojho investora, vznikla aktuálna, energeticky efektívna budova, ktorá betón skrýva vo vnútri a vyniká environmentálnym prístupom a zmyslom pre detaily.
 

Nemusíme sa báť navrhovať udržateľné budovy. Pri budove nestačí, že bude pekná zvonku, musí ponúknuť kvalitné a atraktívne vnútorné prostredie. 

René Baranyai


Autori: Ing. arch. René Baranyai, Ing. arch. Borislav Benedek

Spolupráca: Ing. arch. Gabriela Chvostaľová, Ing. arch. Marek Vadovič, Ing. arch. Anna Juričková, Ing. arch. Gabriela Rolenčíková, Ing. Peter Pasečný (krajinná architektúra), Ing. Katarína Štrbová (krajinná architektúra)

Investor: Austria Beton Werk s.r.o 

Ocenenia: finalista CE ZA AR 2019

Plocha pozemku: 1638 m²

Zastavaná plocha: 266,5 m²

Podlažná plocha: 402,4 m²

Návrh: 2016 - 2016

Realizácia: 2016 - 2019

Adresa: Kráľová pri Senci , Slovensko

Dodávatelia: GEOTHERM Slovakia, Reynaers Aluminium, NIBE, Nora, Sto, Zehnder, Helio, Triform, Trimble

Foto: WELINNA

 

 

 

Šikmé oceľové stĺpy pomáhajú niesť kancelársky trakt, ktorý je položený na odľahčenej podnoži. Vnútorné priestory prepája centrálne trojuholníkové átrium, do ktorého sú orientované všetky kancelárske priestory. Pracovisko je tak otvorené a presvetlené zo všetkých strán. Umožňuje to prehľad o dianí vo výrobnom areáli. Trojuholníkový pôdorys so zaoblenými rohmi navyše vykazuje priaznivý faktor tvaru (pomer povrchu k obostavanému objemu).

“Jednou z našich priorít bolo zabezpečiť komfort nielen pre zákazníkov, ale aj pre zamestnancov, ktorí trávia v budove väčšinu času.”
 

Objekt je osadený v centre pozemku, medzi výrobou a vzorkovňou. Stretáva sa v ňom vedenie, zamestnanci, zákazníci aj externí pracovníci. 

Dôsledný prístup pri návrhu a realizácii stavby, zahŕňal okrem pasívnych opatrení aj využitie pokročilých technológií. Podlahové vykurovanie s nízkym tepelným spádom je napojené na tepelné čerpadlo typu voda-voda. Ako zdroj tepla/chladu slúžia studne, z primárnej sa čerpá aj úžitková voda. Okrem podlahového kúrenia stavba využíva veľkoplošné stropné chladenie, ťaží tak z aktivácie ťažkého betónového jadra. Spotreba energie na vykurovanie priestorov je 13 kWh na meter štvorcový za rok. O priebežnú výmenu vzduchu v interiéri sa stará vetranie vo forme rekuperácie, ktoré umožní dobrú kvalitu vnútorného prostredia a šetrí energiu aj v zime, ale aj v lete. Strecha je pokrytá extenzívnou vegetačnou vrstvou a zmierňuje nepriaznivé klimatické vplyvy. Je vysadená xerotermnými rastlinami odolávajúcimi aj dlhodobému suchu. Okolie budovy tvoria vysadené stromy a kvetnatý lúčny porast, ktorý tiež podporuje biodiverzitu. “Zamestnanci sú spokojní, keď vidia včely a motýle, prinieslo to do areálu život.”

 

Do základného monochromatického materiálového rámca, ktorý definujú steny z pohľadového betónu, sivá kaučuková podlaha a  biela akustická omietka je vložený mobiliár vyhotovený na mieru zo svetlej preglejky. Tmavý náter zjednotil oceľové prvky, vrátane nosných prvkov či zábradlí a iných detailov v interiéri. 
Dôležitým atribútom pri návrhu interiéru bola kvalitná akustika. "Aj keď pôvodné betónové stropy vyšli krásne, dali sme ich nastriekať bielou akustickou omietkou STO" dopĺňa architekt René Baranyai.

 

Technológie

(dáta od Geotherm Slovakia)

Centrála firmy ABW je vybudovaná v pasívnom štandarde a energetická bilancia je 13 kWh/m2 ročne. Má vlastné studne na úžitkovú vodu a je okrem elektriny takmer úplne sebestačná. Budova má podlahové vykurovanie a stropné chladenie betónového jadra. Tepelnú pohodu a dobrú mikroklímu zabezpečujú tepelné čerpadlo NIBE F1145 a rekuperačné jednotky ZEHNDER. Naša inštalácia, ktorá zabezpečuje tepelnú a klimatickú pohodu v objekte, zahŕňa:

  • 360 m2 podlahového vykurovania, rozdeleného na 2 okruhy – každé poschodie vlastný okruh
  • 300 m2 stropného chladenia, inštalované v betónovom jadre stropnej dosky oboch podlaží. Veľkoplošný sálavý systém plnohodnotne vychladí priestor bez vírenia prachu, zvýšenej hlučnosti alebo prievanu v interiéri.
  • Švédske tepelné čerpadlo NIBE F1145 voda-voda, zapojené na systém dvoch studní. Súčasťou technológie tepelného čerpadla je 400 l akumulačný zásobník a 400 l zásobník teplej vody. Tepelné čerpadlo zabezpečuje vykurovanie, chladenie a ohrev teplej vody za minimálne prevádzkové náklady. Výhodou pasívneho chladenia tepelným čerpadlom voda-voda je, že pri chladiacom režime sa nevyužíva kompresor, iba ponorné a energeticky úsporné obehové čerpadlá, čím sa šetria náklady na chladenie objektu a zároveň predlžuje životnosť tepelného čerpadla.
  • 2 vetracie jednotky Zehnder ComfoAir Q, každá pre jedno poschodie. Obe rekuperačné jednotky majú účinný krížový protiprúdový entalpický výmenník, ktorý vďaka spätnému získavaniu tepla a vlhkosti zabezpečuje optimálny komfort vetrania a znižuje tepelné straty budovy.