Premiéra videopříspěvku Ing. Rostislava Kubíčka na téma "Soběstačnost, či nulový a plusový standard, jako přímá linie vývoje pasivních domů." proběhla 30. 11. 2021 během živě moderovaného přenosu Mezinárodní konference Centra pasivního domu na téma Spojení staveb & udržitelnosti, vysílaného z ČSOB Kampusu v pražských Radlicích.


Tým 18 řečníků na této odborné konferenci hovořil a diskutoval o změnách v přístupu k zadávání, navrhování a stavění budov, které povedou ke snížení potřeby energie, rozvoji územních celků a k podpoře adaptace budov na změny klimatu. Dopolední část konference se zaměřila na mezioborovou spolupráci při tvorbě a zadávání udržitelných projektů pro města a obce, odpolední část se věnovala konkrétním příkladům rekonstrukcí a výstavby nových budov. 

Ing. Rostislav Kubíček
Je jednatelem a součástí týmu Vize Ateliér s.r.o., po mnohaletých zkušenostech si naprojektoval vlastní rodinný dům jako nulový, tedy nadstandard pasivního domu.
Hlavní myšlenka, která shrnuje jeho inspirativní příspěvek:

Základním kamenem všech budov by měla být kvalitní obálka,  správné umístění domu na pozemku a orientace místností ke světovým stranám, řízené větrání atd., tyto parametry splňuje pasivní dům. U takto navržených budov je potřeba energie minimalizována. Pro dosažení nulového nebo plusového domu je pasivní standard doplněn určitým množstvím obnovitelných zdrojů energie. Možnost výroby vlastní energie dává člověku velkou svobodu a nezávislost.   

Jaké má Ing. Rostislav Kubíček osobní zkušenosti z života v rodinném domě, který si sám naprojektoval? Na to se pojďme podívat právě teď.

Souhrn příspěvku - rodinný dům Chimney: 

  1. ​​​​Nulový a plusový standard je přímá linie progresu pasivních domů. Pro dosažení nulového nebo plusového domu je pasivní standard doplněn určitým množstvím obnovitelných zdrojů energie.
  2. Rodinný dům Chimney =  jedná se o řadový dům s nevytápěným suterénem ze železobetonu. Další podlaží jsou postavena jako panelová dřevostavba s tepelnou izolací dřevovláknitými izolacemi. Panelová dřevostavba byla zvolena jednak kvůli rychlosti výstavby a také kvůli stísněným podmínkám proluky pro zástavbu. Přírodní a recyklované materiály (dřevovláknité izolace, celulóza) byly voleny také kvůli úspoře zabudované energie. Samozřejmostí, je také instalace řízeného větrání. Tento dům je doplněn o vlastní fotovoltaickou elektrárnu, kterou tvoří 18 panelů orientovaných na jih (výkon 5,4 kWp), střídač a domácí baterie 9 kWh. Touto kombinací dosáhl dům stavu, kdy po většinu roku nepotřebuje být připojen k veřejné elektrické síti. Jako zdroj tepla je v domě také umístěn automatický peletový kotel.
  3. V domě se nachází 2 bytové jednotky s celkem 5 osobami. Náklady na provoz domu za rok= cca 7 000Kč za elektrickou energii ze sítě, 5 000Kč za pelety a cca 5 000Kč za vodu nakupovanou z vodovodního řadu. Celkem se tedy jedná o zhruba 17 000Kč za celý dům za rok.
  4. Možnost výroby vlastní energie dává člověku velkou svobodu a nezávislost. Uspořenou energii lze použít například k dopravě v rámci vlastního elektromobilu. V domě je celý rok komfortně. V zimě teplo. V létě chladno. A neustále příjemný čerstvý vzduch. Tento dům je dobrým základem pro vlastní soběstačnost a nabízí do budoucna možnost k soběstačnosti ještě větší, lze ho upravit na ostovní dům. 
Dostali jsme možnost vyslechnou si jeho osobní názor na Udržitelnost v každodenním životě.
Dalších 17 videopříspěvků řečníků konference, které jsou uloženy ve virtuálním CENTRU, můžete shlédnout bezplatně přes registraci na webu konference.
Více informací a program celodenního záznamu konference najdete zde