13. apríla sa v Novej Cvernovke v Bratislave konal už 4. ročník konferencie Budovy A0 – konferencia trochu inak, ktorá sa zaoberá vplyvom architektúry na životné prostredie a klimatickú krízu. Sme to my, ktorí súčasný konzumný spôsob života dokážeme zmeniť, architekti, inžinieri, developeri, politici, úradníci, obyvatelia, všetci, ktorí svojimi rozhodnutiami tvoríme budúcnosť.
 

Hľadanie udržateľnejších inovatívnych riešení a znižovanie potreby fosílnych palív v stavebníctve je teraz aktuálne viac ako kedykoľvek predtým. A nielen to, solidarita, medziľudské vzťahy a hľadanie sociálnej udržateľnosti a inklúzie je čoraz dôležitejšie pre našu spoločnosť a demokraciu. Podujatie je zdrojom zaujímavých informácií, príkladov zo sveta a inšpiratívnych názorov od top architektov, progresívnych developerov aj expertov na urbanizmus a krajinárstvo.

Riaditeľka Inštitútu pre pasívne domy Ľubica Šimkovicová a riaditeľ Centra pasivního domu v ČR Tomáš Vanický
Predseda Slovenskej komory architektov Iľja Skoček
 

Organizátori, Inštitút pre pasívne domy a Slovenská komora architektov a iniciatíva Manifest2020 pre tento ročník vybrali motto NASPÄŤ K HODNOTÁM. Inšpiráciou sa stal Nový európsky Bauhaus (NEB), kultúrny projekt Európskej komisie, ktorý je súčasťou európskej Zelenej dohody a hlási sa k hodnotám udržateľnosti, krásy a inklúzie. Rečníčky a rečníci v prvom bloku na inšpiratívnych projektoch ukázali, ako sa jeho hodnoty už teraz zhmotňujú v praxi.

 

Nový európsky Bauhaus

Víťazi minuloročnej ceny NEB, David Juárez a Merve Dadas z ateliéru Straddle3 (ESP) prezentovali koncept cenovo dostupného bývania pre kompaktné mesto, ktorý realizujú v Barcelone. Ponúkajú riešenia na rýchly rozvoj cenovo dostupného bývania do konsolidovanej mestskej štruktúry. S týmto zameraním sa zrealizovalo viacero projektov, koncept riešenia je postavený na zahusťovaní mesta vkladaním prefabrikovaných bytových jednotiek do nevyužívaných urbánnych priestorov, tento systém nazývajú taktické bývanie.

 

Markus Zilker z ateliéru Einszueins (AT) priblížil ich objavovanie modelu co-housing vo Viedni, konkrétne oceňovaný projekt Gleis 21, ktorý bol navrhnutý participatívne s jeho obyvateľmi a vďaka ich solidarite vytvára novú formu bývania a možnosti ubytovania pre utečencov.

České KOGAA studio, Alexandra Georgescu a Tomáš Kozelský hovorili o svojom prístupe k revitalizácii priemyselných budov a zmenu v rozmýšľaní, ktorá vedie k zachovaniu opustených budov namiesto búrania a následnej novej výstavbe, ktorá tvorí väčšiu záťaž pre životné prostredie.

Svoje miesto na konferencii našla aj súčasná slovenská a česká architektúra. V bloku s viac-zmyselným názvom SÚČASNÁ SLOVENSKÁ A ČESKÁ ARCHITEKTÚRA V ZNAMENÍ RE-GENERÁCIE vystúpili slovenskí architekti Andrea Ambrovičová Mikulajová a Martin Skoček, českú architektonickú scénu zastupoval Štěpán Valouch. V diskusii za zaoberali ako na agendu udržateľnej architektúry reflektuje súčasná generácia aktívnych architektov 40+/-.
Konferencia A0 však nezostala len v mierke budov,  posledný blok bol venovaný tvorbe udržateľných štvrtí. Mestské plánovanie môže byť cesta k energetickej nezávislosti, pod taktovkou kvalitnej architektúry, prepracovaných energetických konceptov a s ohľadom na hustotu, participáciu a sociálnu štruktúru mesta, vznikajú v Európe pilotné štvrte ako ÉcoQuartier Clichy-Batignolles v Paríži, alebo Seestadt Aspern vo Viedni. Ako prebieha spolupráca mesta, developerov a architektov? 
 

Proces výstavby ÉcoQuartier Clichy-Batignolles na mieste brownfieldu s rozlohou 54 hektárov predstavila  Catherine Centlivre z Paris & Métropole aménagement. Ich metóda je založená na hustote, udržateľnosti a spoluzodpovednosti a zapojila profesionálov a obyvateľov do 20-ročného mestského dobrodružstva, o ktoré sa teraz usilujú nové projekty ako Saint Vincent de Paul alebo Chapelle Charbon.
 

Medzi najväčšie hviezdy konferencie patril Jakob Dunkl z Querkraft (AT), ktorý hovoril nielen o udržateľných projektoch, ale priniesol aj veľa reflexie a kritiky nášho súčasného mestského prostredia. Zaujímavá je taktiež myšlienka ich emocionálnej udržateľnosti:

„Ak je niečo prináša pozitívne emócie, ak je to milované, potom sa to bude starostlivo udržiavať, bude to zachované a bude sa to znova používať po stáročia. Toto je najvyššia forma udržateľnosti.“

Pozrite si záznamy z konferencie, rozdelené do 3 blokov:

1. blok konferencie: Nový európsky Bauhaus
2. BLOK: SÚČASNÁ SLOVENSKÁ A ČESKÁ ARCHITEKTÚRA V ZNAMENÍ RE-GENERÁCIE
3. BLOK: TVORBA UDRŽATEĽNÝCH ŠTVRTÍ