Podcasty UAU urbanizmus-architektúra-udržateľnosť vznikajú s podporou európskej klimatickej iniciatívy (EUKI). Moderujú: Ľuba Šimkovicová a Palo Pokorný 


 

1. epizóda: BKPŠ architekti

V prvom podcaste UAU sa rozprávame s architektmi Pavlom Paňákom a Martinom Kusým z ateliéru BKPŠ Architekti. Hovoria za nich viaceré dôležité stavby pre slovenské inštitúcie. Ide o Novú budovu Slovenského národného divadla, ktorú navrhovali spolu s Petrom Bauerom, Národnú banku Slovenska či aktuálnu rekonštrukciu areálu Slovenskej národnej galérie. Ako sa téma udržateľnosti objavuje v ich dielach? Darí sa im presviedčať o ich koncepte aj klientov? 

 

2. epizóda: Fenomén Nová Cvernovka

Stará aj Nová Cvernovka sú na Slovensku fenoménom. Je to príbeh o jednom šialenom nápade, ktorý sa stal obrovským projektom. Spája ľudí z kreatívy a svojim konceptom sa stáva príkladom udržateľnosti. V súčasnosti pripravujú projekt obnovy a transformácie budovy internátu, ktorý majú v dlhodobom prenájme, na energeticky plusovú budovu. Naše pozvanie do diskusie prijali Braňo Čavoj a Boris Meluš, ktorí sú jednými zo zakladateľov nadácie Nová Cvernovka. 

 

3. epizóda: Environmentálna zodpovednosť developmentu

Pozvanie do diskusie prijali architekti Roman Talaš a Martin Stohl. Ich osobná výpoveď spája minulosť i súčasnosť. Hovoria o svojich skúsenostiach z developmentu, avšak túto tému prinášajú každý z iného uhla. Napriek pôsobeniu v komerčnej sfére im nie je cudzí ani aktivizmus a obaja pôsobia aj v neziskových organizáciách. 
 

4. epizóda: CE ZA AR 2021 # Zelená pre architektúru

Azda najznámejšia architektonická súťaž na slovenskej scéne CE ZA AR sa tento rok dožíva 20 rokov. Možno aj pri tejto príležitosti sa objavil lajtmotív tohtoročnej súťaže Zelená pre architektúru. Ako to prispelo ku kvalite a cieľom súťaže prišli diskutovať predseda poroty CE ZA AR architekt Peter Moravčík a riaditeľka Slovenskej komory architektov Oľga Miháliková.

Príjemné počúvanie!


Podcasty UAU na Spotify